Makowiec bez ciasta

Makowiec_IMG_5737Jako dziecko zawsze wyjadałam mak z makowca. Ulubiona wersja makowca to taka, w której zostawiało się spód, wyskrobywało wierzch w kształcie szachownicy i wyjadało środek złożony ze zmielonego maku z bakaliami. No i cukru i strach pomyśleć, czego jeszcze;)

Ale dlaczego nie przygotować sobie wersji, w której już niczego nie trzeba odrzucać, a na dodatek dokładnie wiadomo, co w tym jest?

Zatem jest to makowiec, ale dokładniej –  mak z bakaliami upieczony w tortownicy. Czyli sama kwintesencja:)

Przeczytałam sporo przepisów i wyciągnęłam z tego to co mi pasuje, aby wytworzyć wersję ze składnikami, które lubię.

Składniki:

  • 200 gram ziaren maku – wymaga przygotowania wstępnego
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 małe jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki mąki z wiesiołka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • bakalie wg uznania – u mnie: rodzynki i 4 daktyle

Faza wstępna – przygotowanie maku:

  1. Zalać mak gorącą wodą w garnku i gotować 2-3 minuty. Zostawić w tej samej wodzie na 2-4 godziny.
  2. Wycisnąć wodę poprzez kilkukrotnie złożoną gazę.

Przygotowanie:

  1. Do malaksera z ustawionym nożem do cięcia wrzucam obraną pomarańczę + jabłka+sok z cytryny. Rozdrabniam.
  2. Dodaje przygotowany wcześniej i wyciśnięty mak. Mieszam kilka minut w malakserze.
  3. Dodaję obie mąki – z wiesiołka (wybrałam tę, bo ma taki orzechowy posmak) i ziemniaczaną. Włączam ponownie malakser.
  4. Dodaje bakalie, mieszam ręcznie.
  5. Przekładam masę na gazę i odciskam nadmiar wody.
  6. Przekładam w tortownicę o średnicy 16 cm (mniejsza niż typowa).
  7. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 40-50 min. Przed wyjęciem upewniam się, że ciasto nie jest mokre i że się związało. Zostawiam do ostygnięcia w zamkniętej formie.

Czas przygotowania:

  1. Faza wstępna – namoczenie maku: min 2 godziny
  2. Przygotowanie składników – 20 min.
  3. Pieczenie – 40-50 min.

Stopień trudności – łatwe

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s