Warzywa w sosie kokosowym

IMG_3908 IMG_3910 IMG_3912 IMG_3913

Składniki:

  • mała cebula
  • 2 ząbki czonku
  • imbir ok 1 cm wg uznania
  • świerze chili
  • 1 papryka
  • 2-3 pieczarki albo 3 boczniaki pokrojone w paski ok 1 cm szerokości**
  • tofu *
  • 1/2 średniej cukini
  • 1-2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • brokuł – kilka rozdrobnionych różyczek
  • puszka mleka kokosowego, można rozrzedzić mleko wodą aby było więcej sosu
  • przyprawy
    • świeże zioła – tu oregano, tymianek i kolendra
    • mieszanka warzyw tajskich lub indyjskich wg preferencji
    • pieprz i sól do smaku
    • oliwa z oliwek

 

Czas przygotowania: 10 minut poprzedzone pokrojeniem warzyw

Ilość porcji – ok 3 porcje

Przygotowanie:

  1. w woku rozgrzać oliwę i dodać równocześnie: cebulę, czosnek, chili, imbir + boczniaki
  2. dodać mieszankę przypraw
  3. mieszać przez ok 2 minuty
  4. wlać mleko kokosowe, pokrojone przyprawy, wrzucić marchew oraz brokuł oraz pieczarki (jeżeli nie używamy boczniaków
  5. po ok 2 min dodać pozostałe warzywa – paprykę, cukinię, seler naciowy i ewentualnie tofu
  6. zostawić na 1-2 minuty mieszając, dodać pieprz i sól do smaku
  7. przełożyć na talerze. Podawać z makaronem ryżowym lub czarnym ryżem, który dzięki charakterystycznemu orzechowemu posmakowi moim zdaniem komponuje się najlepiej.

*opcjonalnie. pasuje, gdy mamy pieczarki, do boczników moim zdaniem nie pasuej. Na zdjęciu soft tofu – ja dodaje tofu na samym końcu do gotowego dania (etap 7). Jeżeli mamy tofu twarde to można dodać w trakcie, gdyż nie rozgotuje się. Można też tofu przygotować osobno na głębokim tłuszczu i dodać do mieszanki warzywnej na etapie 4.

**Używamy albo boczniaków albo pieczarek – kiedy wrzucić dany produkt podane powyżej w przepisie.

Uwagi dodatkowe:

  • Podane czasy gotowania gwarantują, że warzywa są bardzo delikatnie ugotowane i zachowują swój smak, strukturę i intensywny kolor.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s