Deser – pudding z nasion chia

Składniki:

  1. mleko kokosowe w puszce (pomiędzy 10 a 15 % w zależności od preferencji i dostępności)
  2. nasiona chia
  3. owoce wg uznania

Czas przygotowania: 20 minut + kilka godzin chłodzenia

Przygotowanie:

  1. do zamykanego słoika wlewam mleko kokosowe z wodą w proporcji 1:1. *
  2. wsypuję nasiona chia – na każde 250 ml płynu 3 pełne łyżki nasion chia
  3. zakręcam słoik
  4. intensywnie mieszam słoikiem jak shaker’em przez najbliższe 15 minut z krótkimi przerwami, do równomiernego rozprowadzenia.**
  5. przełożyć do pucharów, w których będą serwowane
  6. wstawić do lodówki na minimum kilka godzin, aż nieco bardziej stężeje (ja zostawiam na noc)
  7. przed podaniem przybrać owocami wg smaku ***

Uwagi:

* Należy ustalić własne preferencje, odnośnie gęstości płynu i intensywności smaku mleka kokosowego. Na tym etapie można dodać kakao, cynamon, karob, sok lub mus owocowy, eksperymentując z kolorem i smakiem puddingu według własnego uznania i kreatywności.

** W tym czasie mieszkania nasiona puchną i wydzielają nieco śluzu, przez co się mogą zlepić. Należy mieszać do stanu, gdy po postawieniu słoika nasiona rozłożone są równomiernie w całym płynie. Jeżeli nasiona nie wypełniajac całego płynu w naczyniu (co dzieje się, gdy nasiona są stare albo zbytnio przesuszone i nie powiększają swojej objętości wystarczająco, konieczne może być dodanie większej ilości nasion.

*** najlepiej aby były to owoce słodkie w smaku, dla złamania neutralnego smaku chia. Na zdjęciu akurat : 1) truskawki+jagody+czarne porzeczki oraz  2) mus truskawkowy + ananas + banan

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s