Sernik jaglany 2

Drugi sposób na sernik jaglany – podobny do poprzedniego, ale z innymi składnikami, przez co odpada moczenie orzechów nerkowca. Może ktoś potrzebuje cukru czy innego słodzika, ja nie dodawałam.

Krok 1 :

– 400 g kaszy jaglanej
– 200 ml kefiru wodnego
– 200 ml  mleka sojowego
– 400 ml wody
– można dodać 1/2 laski wanilii

Chodzi o to, aby na 1 objętość kaszy przypadały min 2 objętości płynu. Jeżeli będzie więcej to kasza będzie bardziej miękka, co pozwala na uzyskanie różnej konsystencji sernika, mniej lub bardziej jednolitej masy.

Zagotować kaszę jaglaną na kilka minut (ok 5) i zostawić do wciągnięcia reszty płynów pod przykryciem.

(Przed gotowaniem kaszę przepłukałam – podobniej jak w sernik 1)

Krok 2:

– ugotowana i schłodzona kasza jaglana (krok 1)
– 1 szklanka kefiru wodnego
– sok z 1 pomarańczy +  tarta skórka z pomarańczy (EKO)
– 250 ml mleka kokosowego
– sok z 1/2 lub 1 cytryny
– aromat waniliowy lub pomarańczowy (fakultatywnie)

Do kaszy dodaje stopniowo płyny i mieszam blenderem ręcznym. Masa powinna być jednolita i lekko płynna warto, można dodać wody, albo innego z ww. płynów

Krok 3:

– dodaje ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej – 3 czubate łyżki

Mieszam blenderem ręcznym.

Krok 4:

– żurawina suszona (1/2 -1 szklanki) lub tak jak tu, mrożone czarne porzeczki

Mieszam łyżką

Krok 5:

Ciasto przelewam do formy – tortownica 21 cm lub inna blaszka (użyłam długej blaszki jak na babkę, co się nie zmieściło upiekłam w okrągłej foremce). Formemkę wykładam papierem do pieczenia. Można przygotować spód pod sernik, ja nie lubię spodów, więc nie tracę na nie czasu.

Przyozdobić górę płatkami migdałowymi.

Krok 6:

Pieczenie – 40 minut w piekarniku (grzanie góra i dół, bez termoobiegu). Ja zostawiam na 20 min w temp. 190 st C + na ostatnie 20 min ustawiam 210 st. C.

 

Czas przygotowania:

  • ugotowanie kaszy i zostawienie do wciągnięcia i ostygnięcia – ok 20 min + zostawiam kaszę na 2 h
  • mieszanie składników i przygotowanie formy – ok 20 min
  • pieczenie – 40 min

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s