Mineralny szał – zielony smoothie

Poniżej przykład mieszanki z dziś, która daje właśnie taki efekt, czyli owocowy koktajl z dużą ilością składników mineralnych.

Efekt – bardzo ciemnozielony kolor jeżeli doda się spiruliny!

– 100 g garście jarmużu, może być także sałata albo inne liście*
– 3 łyżeczki spiruliny (proszek) albo zielonego młodego jęczmienia (wg uznania)
– 2 pomarańcze
– 1 jabłko
– 1/2 banana
– garść mrożonej żurawiny
– 1 szklanka wody
– jeżeli dostępny to kefir wodny pomarańczowy kilkudniowy (kwaskowaty i gazowany)  – 1 szklanka

owoce z płynem wstępnie zmiksować. Dodać spirulinę i jarmuż i zmiksować.

Powstaje ok 1.5 litra napoju, ilość zależy od ilości wlanej wody i preferowanej gęstości koktajlu.

*ostrożenie z rukolą, której smak może być bardzo dominujący

Sama porcja jarmużu to 98% RDA na vit A, 40% RDA na kwas foliowy, 32% RDA na wapń. Do tego dochodzą składniki ze spiruliny, w tym tak masowo piętnowana masakrycznym zagrożeniem niedoboru (trochę sarkazm), vitamina B12.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s