Mikstura kwaszonka probiotyczna i wzmacniająca odporność

Ta mikstura przeciwko przeziębieniu gości u mnie w domu co roku od jesieni. Ale właściwie to nie tylko zimą, czasem i latem też. Jest to doskonały probiotyk, ale w okresie jesienno-zimowym jest nieprzeceniona. W tym roku zwlekałam z przygotowaniem no i zmogło mnie przeziębienie, aż się skończyło na antybiotykach. Od razu pojawiła się mikstura w domu, a choroba zniknęła.

Ten mix sprawdza się niewiarygodnie lepiej niż spożywanie tych samych produktów osobno z kilku powodów, m.in:
– wygoda
– skuteczność
– oszczędzamy naszych bliźnich nie zminiejszając właściwości zdrowotnych – im dłużej produkty sa w postaci zmieszanej tym bardziej neutralizuje się zapach czosnku – tzn. mikstura pachnie czosnkiem bardzo intensywnie, ale po spożyciu mikstury, w przeciwieństwie do efektów po jedzeniu dużej ilości czosnku, nie będziemy wydzielać kolejnego dnia zapachu czosnku przez skórę.

Przygotowanie:
– 1-2 garście kiszonej/kwaszonej kapusty (kiszone i kwaszone to to samo, ale różne określenia funkcjonują w różnych regionach Polski)
– ząbki z 1 główki czosnku
– woda – ilość zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Ok 1 – 3 szklanek przegotowanej lub źródlanej.

Wszystko razem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy luźno wieczko i wstawiamy do lodówki. Po ok 2 tygodniach czosnek się całkowicie ukwasi/ukisi (zależy) i zjedzenie nie będzie powodować takiego pieczenia jak spożycie czystego czosnku.

Spożywać do posiłków, wieczorem, 1-2 łyżeczki dziennie.

Uwaga –  produktu lepiej unikać, gdy planujemy tego wieczora imprezę towarzyską, bo czosnek nadal swój aromat ma!

Proporcje są orientacyjne – można użyć mniej czosnku, zwłaszcza jeżeli chciałbyś podać mieszankę swojej latorośli albo preferujesz mniej intensywny smak i zapach.

Przychowywanie: w lodówce, kilka miesięcy. Najdłużej miałam zapas przez 6 miesięcy. Pewnie można przechowywać dłużej, ale raczej szybciej zostanie zużyta.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s