Kefir wodny

Bardzo dobry, choć mało jeszcze znany, probiotyk, a dodatkowo świetnie sprawdza się w przepisach wegańskich jako zastępnik produktów pochodzenia mlecznego (zielone smoothies, sernik jaglany), nie dzięki konsystencji ale dzięki charakterystycznemu, kwaskowo-rześkiemu posmakowi kefiru.

Preferuje dwufazowe przygotowywanie napoju. Po pierwszej fermentacji jak dla mnie, powstaje z tego za słodka, pachnąca wodna mieszanka. Dopiero zmieszanie tego z elementem smakowym i odstawienie na kilka dni tworzy coś bardzo interesującego w smaku.

Kryształki japońskie należy nabyć, obecnie można je kupić przez internet, za kilka złotych, więc rozpoczęcie jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać na początku.

Fermentacja 1 faza:

Ja używam następujących proporcji :
– 1/2 litra dzbanek napełniam wodą przegotowaną
– dodaje 2 łyżki cukru, który rozpuszczam w wodzie (zwykły biały jest OK, bo to pożywienie dla kryształków, nie dla nas)
– dodaje 4 łyżki kryształków japońskich
– przykrywam gazą i odstawiam na 48 h

Proporcje mogą być inne np. 2 łyżki kryształków i litr wody i fermentacja przez 48 h, albo więcej kryształków i fermentacja 24 h. Dzięki moim proporcjom i czasowi uzyskuje mocno kwaśny produkt od razu, ale jest on mało gazowany na tym etapie, dlatego do spożycia jako napój zdecydowanie preferuje 2 fazy fermentacji.

Po 48 h:

– zlewam kefir wodny przez plastikowe sitko do plastikowego lub szklanego naczynia – ze zlaną woda przechodzę do fazy 2 jak opisana poniżej

– kryształki z sitka trzeba opłukać pod bierzącą wodą (ja co 2-3 raz) i przystąpić z nimi ponownie do cyklu – fermantacja 1 fazy.

Fermentacja 2 faza:

Wodę zlaną z kryształków mieszam z sokiem z 1 szt pomarańczy oraz 1 cytryny, zamykam w słoiku albo butelce i zostawiam na 2 dni w kuchni do dalszego fermetowania. Następnie chowam do lodówki aby zwolnić proces i móc dłużej koszystać z zasobów. Napój staje się coraz bardziej ‚gazowany’, orzeźwiający.

****

Ilość kryształków podwoi się po ok. 1.5 tygodnia, więc szybko można zwiększyć produkcję i zacząć eksperymentować z różnymi przepisami.

****

Jeżeli ktoś chciałby pić ten kefir jako napój w dużych ilościach, to zdecydowanie zalecam go w propocji mniej stężonej, czyli użyć znacznie więcej wody do przygtowania i rozrobiemia. Minimum 2 x tyle, czyli minimum litr, a najlepiej 2 litry.

****

W internecie można znaleźć wiele przepisów do inspiracji, napoje z różnego typu świeżymi i suszonymi owocami a nawet ziarnem kawy. Inwencja może być nieskończona. 

Dzięki 2 fazowej fermentacji można uzyskać ‚mocniejszy’ smakowo trunek. Ale nie ma przeciwskazań, aby dodawać owoców już do pierwszej fermentacji, tylko wtedy kryształki się zabarwią i raczej warto je płukać za każdym razem zmiany wody.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s