Cieciorka – jak ugotować ciecierzycę

Jak ugotować cieciorkę?

Moczymy ziarna ciecierzycy przez noc – wody powinno być ok 3 razy tyle co objetości ziaren. Ziarna pęcznieją ok 2krotnie zwiększając swoją objętość w garnku.

Po namoczeniu wylewamy wodę, płuczemy ziarna i nalewamy świeżej do garnka. Gotujemy.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy mocno przez ok 10 minut na dużym ogniu. Usuwamy białą pianę z powierzchni.

Po 1o min zmniejszamy grzenie i gotujemy przez kolejne 40-50 minut (cały proces zatem to ok 50-60 min.).

Po tym czaie  ziarna będą jeszcze twarde. Ziarna gotowane różnią się od tych z puszki smakiem bardziej orzechowym, są twardsze i suchsze w środku. Znacznie lepiej nadają się zatem do sałatek.

Ugotowana ciecierzyca nadaje się oczywiście też na hummus.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s