Zupa krem – marchewkowa z imbirem

Carrot soup DSC07340Składniki:

A – marchew pokrojona w talarki, ok 0,7 kg

B – 1/4 selera, mała pietruszki pokrojone w kawałki lub wywar warzywny

C – 1 cebula, oliwa

D – drobno starty imbir (2-3 cm świeżego imbiru), pieprz biały, mielona kolendra

E – mleko kokosowe jako element konsystencji, ew. zamiennik śmietany dla bardziej jednolitej konsystencji

F – 0,5 pomarańczy, ewentualnie także skórka pomarańczy

Grupa C – cebulę zeszklić w garnku na oliwie. Dodać A, B i D oraz wody tak aby przykryć produkty i zagotować.Można dodać także do gotowania skórki pomarańczy (bez białego miąższu). Jak produkty zmiękną zmiksować wszystko na jednolitą masę dodając sok z pomarańczy i mleko kokosowe (ilości wg preferencji co do smaku i konsystencji). Ewentualnie można dodać wywaru warzywnego, soku pomarańczowego lub wody dla otrzymania właściwej konsystencji.

Zagotować ponownie. Podawać ze świeżą kolendrą.

Mleko kokosowe daje specyficzny słodki smak, który wzmacnia słodki smak marchwi, więc należy dozować ostrożnie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s