Leczo z cukinii – nuta śródziemnomorska

Leczo DSC07377Czas: 30 min

Składniki:

A – 1 cukinia, oliwki (300 g), 1 papryka żółta lub czerwona

B – pomidory świeże lub z puszki – 2 puszki

C – przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano, estragon, pieprz,

D – olej, cebula, czosnek (1-2 ząbki), chili

E – cytryna

Produkty z grupy D przysmażyć na oleju,najlepiej w woku ceramicznym.

Następnie dodać: sos pomidorowy lub pomidory (grupa B) oraz przyprawy (grupa C). Gotując, doprawić sos do właściwego smaku i konsystencji poprzez dużą ilość ziół (ok. 1 łyżeczka mieszanki) oraz dodanie wody. Jak robi się sos, zajmujemy się produktami z grupy A.

Pokroić cukinie (np. talarki lub półtalarki) i dodać do sosu. Pokroić w paski paprykę i dodać do sosu. Na koniec dorzucić oliwki aby się tylko podgrzały. Skropić sokiem z cytryny. I gotowe.

Jeśli ktoś lubi nutę słodko-kwaśną – można dodać więcej cytryny i złamać to kawałkami anansa z puszki. Ananasa należy dodać wraz z pomidorami.

 

Uwaga: Cukinia i papryka powinny być nadal w naturalnych kolorach – a to oznacza krótkie gotowanie i twardawą konsystencję. Zbyt długie gotowanie sprawi, że danie straci na walorach kolorystycznych i odżywczych.

Podawać z kasza jaglaną lub makaronem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s