Kalafior w stylu indyjskim z czarnuszką

Czas przygotowania – 20 min.

składniki:

A – różyczki świeżeko kalafiora

B – cebula, czosnek,  imbir,  chili – dla smaku i wg uznania

C – przyprawy:  czarnuszka, garam masala na sucho, lub curry, lub inna masala w celu uzyskania orientalnego posmaku,

D – olej, pieprz

W woku ceramicznym lub garnku, podgrzać olej, dodać produkty z grupy B i chwile posmażyć, dodać grupę C i przysmażyć przyprawy przez 1 minute, aby nabrały aromatu. Dolać wody – około 200 ml, wrzucić różyczki kalafiora, wymieszać, przykryć i dusić kalafiora ok 10, wg preferencji. Uważać, aby nie rozgotować kalafiora.

Doskonale przygotowuje się to danie w garnku ciśnieniowym, ale czas gotowania musi być skrócony do absolutnego minimum.

Zamiast czarnuszki doskonale sprawdzą się ziarna gorczycy. Wrzucamy je na gorący olej, przykrywamy i damy postrzelać jak popcornowi i szybko przystępujemy do obniżenia temperatury przechodząc do następnego procesu przygotowania, aby ziarenka się nie przypaliły.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s