Hummus

DSC07418 hummusPasta do smarowania chleba – czas 10 min (w przypadku cieciorki gotowej do miksowania),

W przypadku świeżej cieciorki – trzeba ją namoczyć wcześnie oraz dochodzi czas gotowania groszku, ale smak jest tego wart.

Składniki:

A – 2 puszki cieciorki lub ugotowana ciecierzyca – ok 250 g suchej

B – 0,5 lub 1 ząbek czosnku (rozgnieciony), pieprz, ewentualnie chili, estragon 1 szczypta

C –  sok z 1/2 -1 cytryny, oliwa z oliwek w proporcji 1:1; woda – ok 100ml

D – tahini – do smaku 1 łyżka

A, B, C i D zacząć miksować na jednolitą masę. Dodać D i dodatkową 1 łyżke oliwy, nieco wody i miksować minute. Dodać trochę wody  dla właściwej kosnystencji. Dodawanie wody w trakcie miksowania hummusu odpowiada za nadanie mu nie tylko właściwej konsystencji ale także odpowiedniej lekkości.

Uwaga – ilość cytryny, tahini, oliwy i wody zależy od indywidualnych preferencji. Lepiej próbować i korygować smak w trakcie. Dodatkowo dużo zależy od rozmiarów blendera, gdy masy jest za mało nie zapada się wystarczająco łatwo pod własnym ciężarem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s