Chleb żytni na zakwasie – pieczony w maszynie do pieczenia chleba

bread love DSC07347

Chleb zytni na zakwasie

bread DSC07349100% chleb żytni na zakwasie, wyrabiany i pieczony w maszynie do pieczenia chleba.

Całkowity czas przygotowania ok. 9,5 godziny wg następującego układu:

a) do 15 min wyrabianie  b) 50min-1h rośnięcie c) do 15 min wyrabianie d) 7-9 godzin rośnięcie e) 1 godzina pieczenie

Skład:

A:

– 240 ml wody

– 360 gram zakwasu żytniego

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżka oliwy

– 260 gr mąki żytniej 2000 (razowej)

– 100 gr mąki żytniej T-720 (pytlowej)

B: słonecznik, siemie lniane lub inne ziarna

Składniki A wsypać do maszyny we wskazanej kolejności do pojemnika i wybrać program mieszania – do 15 min. Może zajść konieczność zgarnięcia mąki ze ścianek na początku.

Wstawić chleb w pojemniku do piekarnika do rośnięcia (temperatura do 40 stopni – tj. podgrzać piekarnik i utrzymywać temperaturę żarówką.

Ponownie wstawić program mieszania, dodać ziarna. Po zakonczeniu wyjąć łopatki z pojemnika, uformować bochenek w pojemniku i wstawić do rośnięcia w piekarniku na 7 godzin.

Włożyć pojemnik do maszyny i piec – 1h.

Wyjąć i zostawić na siatce do wystygnięcia (np. na ruszcie z piekarnika).

Najkorzystniej czasowo jest piec chleb wieczorem przed snem, zostawić na rośnięcie na noc i rano wstawić pieczenie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s