Zupa krem z brokułów

krem brokulowy DSC05870

Ugotować brokuły w wodzie albo biulionie warzywnym. Tykji kilka minut. Brokuły powinny być twarde i uzyskać instensywnie zielony smak. Zbyt długie gotowanie i po kolorze!

Przyprawy – zielone zioła – oregano, estragon, zioła prowansalskie. Pieprz i sól do smaku.

Brokuły zmiksować z małą ilością bulionu od gotowania, ewentualnei z ugotowanym korzeniem pietruszki i selera z wywaru warzywnego. Konsystencja zupy powinna być gęsta. W tej postaci krem ma intensywny smak brokułów.

krem brokulowy DSC05864

Jeśli ktoś chce dodać więcej wody a potem zagęścić krem to może oczywiście użyć ziemniaka gotowanego czy innego zagęszczacza. Wpłynie to oczywiście na smak produktu także, np. z ziemniakiem krem będzie nieco mdły.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s