pasta z soczewicy czerwonej

DSC05938 red lentils

Składniki:

400 g soczewicy, cebula,  chili, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, olej np. winogronowy, imbir, przyprawy

DSC05924 red lentils skladnikiSoczewice opłukać. Cebule, czosnek i chili pokroić i wrzucić na gorący olej, zeszklić cebulę. Dodać curry, kolendrę w proszku, kurkumę, rozdrobniony imbir i chwilę przysmażyć, aby uwolnił się aromat.

Dodać rozdrobnione pomidory (drobno krojone lub zmiksowane rozdrabniaczem). Wszystkie przyprawy przemieszać chwilę. Dorzuć soczewicę i zalać wodą w proporcji, ok  1:2, czyli na jedną objętość soczewicy 2 objętości wody (aby uzyskać suchą pastę do smarowania lepiej zacząć z mniejszą ilością wody niż 1:2 i sprawdzić konsystencję w trakcie).

Wszystko wymieszać, doprawić dowolnie – np. pieprz, estragon, papryka, oregano. Gotujemy do miękkości – 15-20 minut.

Przechowywać w lodówce. Pastę można zmieszać ze świeżą kolendrą, pietruszką lub koperkiem.

Gęstość produktu końcowego może być od pasty do zupy w zależności od ilości użytej wody.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s