Sałatka z kaszy jaglanej

DSC05994 salatka_kasza_jaglana

 
Ta sałatka nadaje się wyśmienicie do przygotowania wcześniej i zabrania ze sobą do pracy – bo jest sucha i zachowuje świeżość. Zawiera białko z fasoli więc jest bogata w białko oraz kaszę, więc jest wystarczająco kaloryczna, aby służyć jako danie.

Składniki do przygotowania dzień wcześniej i przechowywane w lodówce:
– ugotowana kasza jaglana
– mieszanka sałat rozdrobniona
– baza do zmieszania
Rano należy zmieszać składniki razem – gdybyśmy to zrobili wieczorem kasza i sałata wciągnęła by zbyt dużo wilgoci z bazy i straciłaby walory smakowe i estetyczne.

Przygotowanie bazy: w salaterce zmieszać czerwoną fasolę (gotowaną lub z puszki), czerwoną cebulę, trochę chili, czarne oliwki przekrojone na 2 części, suszone pomidory. Doprawić cytryną i ziołami do smaku (ja preferuje oregano, bazylię i estragon), ewentualnie dodać trochę oliwy. Zostawić na noc, rano odsączyć nadmiar sosu i połączyć z kaszą jaglaną i sałatą i załadować do pojemnika na żywność.

Tę samą bazę możemy połączyć z innym typem kaszy zmieniając smak całego dania – np. kaszą jęczmienną, pęczak, kuskus, czy quinoa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s